2013 m. sausio 22 d., antradienis

AMF: didysis anime vertimo šuolis



AMF (AnimeMinusFam) grupė buvo įkurta 2009-ųjų sausio mėnesio pradžioje, kartu išleidžiant ir pirmąjį mūsų darbą „Freedom Project“. Grupės įkūrimas buvo paprastas: aš turėjau „Freedom Project“ vertimą, suradau sek0ne, kuris ištaisė jį ir galiausiai reikėjo žmogaus, kuris patalpintų tą vertimą į linkomaniją. Šitaip suradom ir Sarunasnet. Sąlyginai galima sakyti, kad grupę įkūrėm aš ir sek0ne, tačiau jau iš pat pradžių AMF priklausė trys žmonės. Pati grupė užsiima tik anime titravimu ir paprastai visus žmones, norinčius užsiimti įgarsinimu, nukreipiam į kitas, tuo užsiimančias grupes.
AMF turi tik vieną vienintelį tikslą: didinti anime populiarumą Lietuvoje, todėl nieko keisto, kad ir mūsų vizija yra matyti žmones, suprantančius kas yra anime. Vizija galima pasiekti tik vienu būdu – dirbant ties ja, jokiais kitais būdais jos neišpildysi.
Atvirai pasakius, šiuo metu net nežinau kiek žmonių priklauso mūsų grupei, vieni ateina (per mėnesį vis gaunam po 2-4 laiškus), kiti išeina. Panašios bėdos ištinka ir kitas grupes: vieni pradeda vertimą ir jo nebaigia, o kiti verčia net po kelis anime iškart. Tačiau šiuo metu, sakyčiau, žmonių, norinčių prisidėti ar prisidedančių prie grupės, skaičius tikrai minimalus. Pačios komandos narius jau netgi ne itin pažįstu – beveik visus grupės reikalus tvarkyti palikau Diaxmindei, o pats paprastai užsiimu tik web puslapio administravimu.
Anime vertėjų darbas lengvas – visi, kurie nori versti ir išversti seriją, ilgai neužtrunka. Tačiau aš labiausiai gerbiu kalbos korektorius, kurie taiso anime. Šių žmonių visada mažai ir niekad nedaugėja. Šiai dienai galiu pasakyti, jog mūsų grupėje pilnai išversta daugiau nei penki įvairių anime sezonai, tačiau jau daugiau nei pusmetį nerandam, kad koks kalbos korektorius būtų laisvas ir galėtų juos ištaisyti.
Tikiuosi, kad anime žiūrėjimo banga Lietuvoje dar neatslūgo ir toliau tik smarkės. Šiuo metu aš ir vienas mano draugas jau ruošiame naują AMF puslapį, kuris bus labiau orientuotas ne į mūsų grupę, bet apskritai į anime kaip bendrą dalyką siejantį mus visus.

Pagarbiai,
Dainius

P.S. Tolimesnėje plėtroje yra minčių užsiimti ir manga, gal ne tiek vertimais, bet bent jau padeti draugams susirasti tai, ką jiems patiktų skaityti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą